streda 5. januára 2011

Čo dal svetu Gerry Rafferty?


Škót Gerry Rafferty, folkový a rockový muzikant naspieval v roku 1972 so skupinou Stealers Wheel hit Stuck in the Middle.

O dvadsať rokov neskor, v roku 1992 pieseň použil vo svojom filme Reservoir Dogs (Gauneri) začínajúci Quentin Tarantino.

Pamätáte? Michael Madsen si najprv trocha zatancuje a potom šmikne britvou ucho spútanému sediacemu. Čo už, scéna nechutná, ale Quentin je macher na oprašovanie kvalitných hudobných stariniek :-) Pomohol zo zabudnutia aj tejto.

Skupina Stealers Wheel sa síce v roku 1975 rozpadla, Gerry však už v roku 1978 vydal veľmi úspešný sólový album City to City.


Z albumu pochádza skladba Right Down the Line, ktorá bodovala svojho času štyri týždne v americkom rebríčku Billboard Hot 100.


Ozajstný hudobný skvost ale predstavuje iná skladba z albumu. Hitovka Baker Street s nádherným saxofónom Raphaela Ravenscrofta.

Možno ju poznáte ako inštrumentálku v podaní The Shadows, alebo ste počuli, ako si s Baker Street poradili Foo Fighters. Ozaj, aj Baker Street Aliho Campbella (ex UB40) stojí za vypočutie.

Tak ako? Už viete, čo dal svetu Gerry Rafferty? Áno, dal nám zopár hudobných delikates.

Vďaka ti Gerry. Nech ti je v hudobnom nebi lepšie ako na zemi.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára