nedeľa 6. júna 2010

Vivat civilizácia!

Pred pár dňami som u Gabi písala, že u nás sa ešte dá. Nechváľ však babo deň pred večerom! 
Okolo pol druhej poobede v piatok som v potravinách zasunula do vozíka 50 centov, prešla pár metrov, vzala liter mlieka a... zotmelo sa. 
Miestna trafostanica neodolala vode, odstavili ju.
V pološere som nahádzala do vozíka nejaké nesladké balené pečivo a 2 litre minerálky, ktorá ešte ostala po nájazde ľudských kobyliek. 
Hladová panika zrejme úradovala od rána. 
V regáloch už nebol ani plesnivý krajec chleba a stolová či minerálna voda nadobúdali hodnotu značkového alkoholu.
Ako je to existovať bez elektriny sme si už „vyskúšali“ pred pár rokmi na Veľkonočný pondelok, keď naša trafostanica zhorela kvôli ťažkému mokrému snehu. 
Vtedy sme nechcenú romantiku pri sviečkach zažívali viac ako jeden deň. 
Chvalabohu, tentoraz sme už v piatok okolo siedmej večer boli provizórne elektrickí.
Pripojenie na internet však dýchalo mŕtvym pokojom do nedeľného podvečera a voda z vodovodu sa zatiaľ piť nesmie.
A tak som po večeroch čajíčkovala, kávičkovala a sledovala, čo sa deje inde a ďakovala tomu hore, že napriek tomu, akí sme psi, nerezignoval a stále nás má v merku.

11 komentárov:

  1. Evi, vidím, že jste si "užívali". Ne nadarmo se říká, že v krizových situacích se projeví lidské charaktery. Tak doufám, že se situace uklidnila a přeju vám všem pohodový večer.
    Zdravím helena

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ČLOVĚK BY MĚL ,KAŽDÝ DEN, DĚKOVAT ZA TO CO VŠE MÁ A CO KAŽDÝ DEN DOSTÁVÁ .
    HEZKÝ VEČER A POHODOVÝ CELÝ TÝDEN .BOHDA

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Moc na vás myslím a doufám, že už bude lépe a jen slunečno!Příroda je mocná a někdy my lidé jen koukáme!
    Krásné dny a doufám, že s elektrikou!:o)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. :@Helena: V piatok miestny rozhlas donekonečna upozorňoval, aby obyvatelia odchádzali z mesta iba v najnutnejších prípadoch, zakazoval používať vodu ako pitnú a prosil obyvateľov, aby ak majú vrecia, doniesli ich na plnenie pieskom a sami prišli pomôcť.

    Keď sa pozriem dnes von oknom, idylka. Slnko svieti, vtáčiky čvirikajú. Verme, že sa všetko postupne prinavracia do normálu.

    :@BOHDA: Nuž, Bohdanka, ideálne by to tak malo byť. Pravda je však skôr taká, že človek si váži čo má až keď mu horí pod zadkom :)

    :@Vlaďka: Večer som pozerala na YouTube nejaké videá od nás a keďže centrum mesta prežilo to najhoršie v podstate bez veľkej ujmy, až cez tie videá som videla, že nie všetci naši obyvatelia mali toľko šťastia ako my.

    Takže z tohto pohľadu je to, že sme boli pár hodín bez prúdu, tri dni bez internetu a zásobovanie chlebom mierne škrípalo, úplne smiešne.

    Aj keď, človek zhýčkaný modernými prostriedkami komunikácie si "odtrpel" svoje :)

    Elektrika elektrí, deň začal krásne :)

    Prajem všetkým krásny týždeň už len s banálnymi bežnými problémami.

    Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Huráá,konečně jsem narazila na dušičku z KOŠÍC. V tomto městě a okolí jsme pracovně prožili móóc nezapomenutelných chvil.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. No Evi, práve som si dočítala tvoje dojmy zo stretu s povodňami. Podobne ako ty v závere, si hovoríme aj my: "Ďakujeme, že len..."
    Stále sa však stretávame s ľuďmi, ktorí sú tak zameraní na svoje mini negatíva dní minulých, že nevidia megakatastrofy tých druhých. Keď sa nás nedávno v jednej predajni pýtali, či nás nezatopilo a mužík odpovedal, že našťastie nie, len máme cca meter vody v pivnici, tak sa rehlili ako na najlepšom vtipe. A keď v nedeľu miestny rozhlas pozýval nahlásiť škody na svojich majetkoch a nás ani nehlo prerušiť "zábavno-súťažné" predpoludnie s našimi deťúchmi na záhrade, takmer si niektorí klopkali na čelo. O čo ide?
    Veľmi sa mi v tomto zmysle páčil aj komentár jedného pána, malopodnikateľa v TV, keď zahlásil: dom nám stojí, ja aj moja rodina sme v poriadku, tak nemám nad čím plakať. Vezmem si v banke úver, vyplatím zamestnancom výplaty a život pôjde ďalej." Klobúk dole, pred týmto ujkom!
    A ešte na margo: pri tých nádherných šálkach si zvládla bezelektrično určite ľavou zadnou:) G.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. :@Jaromila: Ahóóój česká dušička. Nevadí že "bivakujem" hodinu cesty od Košíc? :) Beriem ich však za svoje, tak pekné mesto si iné ani nezaslúži :)

    :@Gabi: Tak vieš Gabka, všetko je o uhle pohľadu. Kto sa nevie tešiť z maličkostí, ktoré mu život dáva, komplikuje si bytie na tomto svete dennodenne. A načo?

    Mne stačí k duševnej pohode taká banalita ako kúpa novej knižky, niekomu optimizmu do dňa nepridá ani 5 kíl sviečkovice v taške :)

    Rovnako to platí aj o tom, čo sa deje teraz. Tí, čo sú nespokojní s tým, že ich voda trocha "omočila" by mohli skúsiť ísť sa pozrieť do oblastí, kde šlo či ide naozaj o holý život. Aby mali s čím porovnávať.

    Pekný deň vám baby prajem

    Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Je od tebe MILé, že máš označené české plus slovenské a zahraniční blogy.Já a věřím, že spousta lidí to naše rozdělení nepřijala a bere Slovač jako doma !!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. :@Jaromila: Tak vieš Jarka, ja som ešte z "generácie Československo" :)

    Síce po česky rozprávať neviem, ale rozumiem, rada a veľa v češtine čítam a ešte stále v podvedomí dávam prirodzene CS a SK spolu.

    Inak, už ti niekto povedal že máš také ako to povedať, mazlivé meno? :)

    Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  10. To mi teda fakt ještě nikdo neřekl.Toto jméno mi vymyslel známý, který je velký šprýmař a hecíř. A mně se docela líbilo ! Ještě k té slovenčině,spisovné docela rozumím, jenže když jsme zaměstnávali vyhodňáre, tak mě učili hutorec po vyhodňársky- no to byla taková lekce, že na ni do smrti smrťoucí nezapomenu !!!!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Východňárske nárečia sú veru dobrá divočina :))

    Tak ma ve)lmi teší, že si na Východné Slovensko budeš pamätať aj vďaka hutoreňu po vychodňarsky Jaromilka :)

    Eva

    OdpovedaťOdstrániť