nedeľa 16. mája 2010

O Krištofovi (takmer) Kolumbovi

Dnes ma oslovila Pet s foto štafetou, ktorá zdá sa, naberá úspešne na obrátkach :) Rada som sa zapojila, ale ako správnemu PC bordelárovi sa mi ťažko hľadala konkrétna fotografia.

Takmer v každom priečinku s fotografiami som nachádzala jeden môjmu srdcu veľmi blízky „objekt“ a spomínala pritom.

Vo februári 2001 sa túlal ulicami nášho mestečka asi ročný najdúch anglického kokeršpaniela, kým si ho nevšimli dcérine kamarátky. Doniesli ho k nám. Len tak, ukázať ho, bezradné, čo s ním.

Bola sobota, manžel sa chystal na prechádzku a tak sa podujal, že ho vezme (s provizórnym obojkom a vôdzkou) so sebou. Bez plánu čo ďalej.

Vrátili sa podvečer. Psík bol špinavý a tak nasledoval ďalší krok, kúpeľ.

Nadišla noc a najdúch ostal prespať. Lenže! On sa bál! Nechcel byť sám, obchádzal spálňu, hľadal prirodzeného vodcu svorky. Či chcel, alebo nie, musel manžel odísť do obývačky a pár nocí stráviť na gauči, s rukou ochranne spustenou dole, na psíkovi.

Nebol tunajší, to by si už miestni psíčkari dali echo, že sa komusi z nich stratil kokrík. Pravdepodobne sa ho zbavili turisti a tak bolo po niekoľkých dňoch viac ako jasné, že sa naša rodinka rozrastá o ďalšieho člena.


Nevedeli sme, ako sa pôvodne volal, preto sme preňho hľadali charakteristické meno. „Bude sa volať Krištof, ako Kolumbus,“ rozhodla som. „Je to cestovateľ, objavil predsa nás!“ Napodiv, reagovať na nové meno mu nepôsobilo žiadne ťažkosti, hlavne ak pokrik: „Krištof, k nohe!“ bol spojený s maškrtou.

Prežili sme s ním mnoho krásnych chvíľ, bol to vetroplach. Kedy mohol, vtedy ušiel voľne si pobehať. Onedlho sa však vrátil. Vedel kde je jeho domov.


6 . októbra 2009 sa jeho pozemská púť skončila (rakovina si nevyberá, nepomohla ani operácia).

Odišiel do psieho neba, kde iste šantí ako zmyslov zbavený, kradne psiemu Pánu Bohu na Vianoce salónky zo stromčeka a psiemu svätému Petrovi iste lezie nepozorovane do postele.


Rada predávam štafetu ďalej týmto inšpiratívnym blogerkám:

  • Janka http://janka20.blogspot.com/
  • Zuzka http://moja-stranka.blogspot.com/
  • Janka http://designeclectic.blogspot.com/
  • Chic Ada http://chicada.blogspot.com/
  • Martinka http://tildasweethome.blogspot.com/

3 komentáre:

  1. Ewulina, aký krásny príbeh ti vyliezol spomedzi fotiek!:)))Príma večer Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Gabi, snáď neprejde deň aby som si na toho nášho pobehaja nespomenula. Kto nemá hafana, ten si klope na čelo. Kto ho má, chápavo pokyvkáva hlavou :) Preste sme ho ľúbili.

    Pekný večer aj tebe, a dík,

    Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Evi, měli jsme podobného zrzounka a doběhal na stejnou nemoc... Ale takové zlatíčko, aby poskytoval kočkám náruč na zdřímnutí - to tedy nebyl. :-) Moc hezká fotka.

    OdpovedaťOdstrániť