pondelok 24. mája 2010

BBW nie je BMW!

Počuli ste už o hnutí za akceptáciu tučnoty? Že nie? Veru, ani ja som doteraz nič také u nás nezaregistrovala. Pritom hnutie vzniklo už pomerne dávno, koncom 60. rokov v Spojených štátoch.

O hnutí som sa dočítala až teraz, vďaka fotografii obéznej Beth Ditto.

Beth Ditto spieva v indie-rockovej americkej skupine Gossip, ktorej tvorbu nepoznám a sama seba označuje za lesbičku a feministku.

Beth ma zaujala na tomto zábere z koncertu v roku 2007. Odvtedy sa jej telesné proporcie dramaticky nezmenili.

V dnešnej dobe, ktorá (ešte stále) praje vychrtlým modelkám, bola pre mňa táto baba „aj rici aj cici“ naozaj prekvapením :)

Druhá dáma sa volá Kira Nerusskaya. Je aktivistka, režisérka. 

Kira cestovala po Rusku, celých Spojených štátoch, navštívila Londýn, Paríž ,Írsko a všade sa rozprávala so ženami o ich živote a diskriminácii v spoločnosti spojenej s obezitou. Z materiálu, ktorý natočila, vznikol nezávislý dokument Fat Girl Float.

Iste mi dáte za pravdu, že jednou z najznámejších československých baculiek bola herečka Helenka Růžičková. Jej osobnosť prebila každé kilo navyše a nás jej hmotnosť nerušila, mali sme ju radi takú aká bola, alebo práve preto.

Nuž a čo sa skrýva za skratkou  BBW? S neologizmom „Big Beautiful Woman“ („Veľká krásna žena“) prišla Carole Shaw, ktorá v roku 1979 začala vydávať módny a lifestylový  časopis BBW Magazine zameraný na ženy s veľkosťou prevažne nad č. 42.

Zdravím všetky „Veľké krásne ženy“ :)


1 komentár:

  1. Ewulinka, fandím takýmto hnutiam, pretože mi dosť lezie na nervy, že sa dnes ľudstvo zaoberá predovšetkým tým, ako vyzerá, hoci je to to posledné, čo tu po nás zostane. Akurát som tento víkend pozerala film Tučné babenky a odporúčam sa pri ňom upokojiť hlavne veľkostiam 30, 32 a 34:)
    Krásny nový týždeň želám

    OdpovedaťOdstrániť